marți, 27 aprilie 2010

Opinii: Mihai Ghimpu un simbol al renasterii nationale?

Presedintele Republicii Moldova e incapatanat. Nu-i place Moscova si pace! Face rau sau face bine ca se "incontreaza" cu rusii? O fi Mihai Ghimpu acel simbol care sa aduca dupa sine prabusirea regimului sovietic de ocupatie din Basarabia ?
Daca stai sa te iei dupa declaratia lui Andrei Klimov, vicepresedintele Comitetului pentru relatiile internationale al Dumei de Stat, Rusia este "nedumerita" de declaratiile lui Mihai Ghimpu caci, nu-i asa, ce e rau in a aniversa distrugerea hitlerismului? (Adevarul e ca noi suntem satui de "nedumeririle" Moscovei care ne-au adus numai nefericiri!)

Reamintim ca, intr-o declaratie anterioara, Mihai Ghimpu, presedintele interimar al Republicii Moldova, spusese: "Nu ma leaga nimic de Moscova. Parada este pentru invingatori, ce sa faca invinsii acolo?".

Probabil ca posesorii de duble cetatenii, ruse si moldovene, colonizati cu surle si trambite la Chisinau, in anii '50, s-au simtit extrem de lezati: dupa o viata petrecuta in slujba URSS si al KGB-ului, vechii activisti de partid s-au trezit la viata! Nascuti la Celiabinsk, Harkov sau Iarkutsk, noii colonisti ai Republicii Moldova nu pot intelege ca romanii din Basarabia, ca toti romanii, se simt o natie de invinsi, de ocupati, de colonizati!

Mai mult decat atat, Andrei Klimov, ii atrage atentie "parinteste" lui Mihai Ghimpu, in revista comunista Vocea Rusiei: "Daca ceea ce am auzit eu, este adevarat, atunci, acest domn, (Mihai Ghimpu n.n.) practic, se autoidentifica cu Adolf Hitler. Coalitia antihitlerista era impotriva fascismului si hitlerismului, pentru ca invingatori se considera toata civilizatia progresista, iar invins in acest razboi este numai hitlerismul. Alti invinsi in acest razboi nu exista.

Ghimpu, probabil, a ramas in urma cu vreo 65 de ani, el este neadecvat. Este regretabil faptul, ca acesta vorbeste in numele Republicii Moldova si tuturor moldovenilor".

Trecand peste lipsa de diplomatie caracteristica epocii lui Hrusciov si impolitetea caracteristica siberienilor, eu am mai multe nedumeriri pe care i le-as adresa tovarasului Andrei Klimenko. De exemplu care ar fi motivele pentru care dl. Ghimpu este "neadecvat"? Adica nu este adecvat politicii rusesti? Asta stiam. In rest? Altceva? Mai mult decat atat, de ce este regretabil ca presedintele unui stat independent vorbeste in numele tarii sale? Cine ar trebui sa vorbeasca? Telefonista de la Kremlin?

Un nou tip de anti-comunism?

Adevarul e ca toata lumea politica sta in asteptare. Nimeni nu isi da seama cat de departe poate merge presedintele Ghimpu cu atitudinea lui ostila politic Moscovei! Va parcurge acelasi drum de acum 20 de ani ca unionistii din Piata M.A.N. sau va merge pe drumul Tarilor Baltice? Face aceasta atitudine rau Republicii Moldova asa cum se tanguie comunistii colonisti-moldoveni pe la toate colturile?

Sau e un semn al demnitatii nationale asa cum conchide Alexandru Mosanu, primul presedinte al Parlamentului moldovean din 1990: "... participarea ostasilor Republicii Moldova la parada de Ziua Victoriei de la Mosova ar insemna a doua si a treia anexare de catre Uniunea Sovietica, cea din 1940 si 1944". (www.unimedia.md).

Intre timp, politologul Anatol Taranu este de parere ca refuzul lui Ghimpu de a participa la Parada "inseamna ca intre Federatia Rusa si Moldova exista probleme importante, care nu si-au gasit inca solutia, inclusiv si in domenii fragile ca justificarea ideologica pentru o serie de evenimente istorice". Totodata, politologul s-a aratat sigur ca "astfel de conflicte lasa intotdeauna un gust amar", de aceea trebuie sa fie identificate solutii care ar satisface ambele parti.

De fapt, aici nu prea sunt de acord cu dl. Taranu: intre Rusia si Basarabia nu exista nici o problema amara. Exista doar atitudinea "vasal-suveran". Atat ! Fara sa vreau imi aduc aminte de paradele militare de la Londra din secolul XIX. Ce-ar fi insemnat ca indienii sa refuze participarea cu elefanti, fluiere si serpi la aniversarea Reginei Imperiului Britanic? O crima de lez-majestate, nu? Tocmai de aia se supara si Kremlinul! Ca nu au ocazia sa-si etaleze, in fata Occidentului, toate "posesiunile"! (Asta e cam ca chestia aia cu mersul cu "colindul", de sarbatori, pe la sefi).

Si, oricum, Rusia nu va fi satisfacuta decat atunci cand va fi singura castigatoare. Satisfactie reciproca nu exista in relatia cu Moscova!

Al Doilea Razboi Mondial - hrana politica a Rusiei!

Vocile groase, tabagice si pline de vodca de la Kremlin tapure pe la toate colturile ca unii vor sa schimbe rezultatele celui de-al Doilea Razboi Mondial. Tocmai asta e problema de intelegere a rusilor. Nimeni nu vrea sa schimbe rezultatul.

Toata lumea vrea sa inteleaga inceputul. Lucru de care rusii se feresc ca dracul de tamaie. Mentalitate politica tipica a luptatorilor siberieni: ce conteaza cum a inceput razboiul. Conteaza doar cine l-a castigat. Si adevarul e scris doar de invingatori. Nu-i asa? Pe noi, romanii, nu ne intereseaza hitlerismul asa de mult cum ne intereseaza sovietismul: cine, de ce si cum ne-a luat o bucata de tara!

Rusia e singura tara europeana (asta ca sa fim politicosi!) care inca isi mai hraneste populatia cu propaganda celui de-al Doilea Razboi. Restul lumii n-a uitat razboiul dar, a intrat, de mult in alta etapa, a reconcilierii si a recunoasterii propriilor greseli. Doar Rusia mai inoata in sentimentul anti-hitlerist, anti-nazist si anti-orice.

Au trecut 65 de ani de atunci si Moscova inca nu reuseste sa isi revina din fanteziile leninist-comuniste si stalinist-internationaliste. De exemplu, au reusit evreii si germanii sa se impace cu istoria. Rusia, se pare, inca incearca sa extraga avantaje de pe urma unor intamplari, nefericite, din secolul trecut, pe care, in mare parte, le-au si gestionat daca nu chiar si determinat.

Ca sa fim sarcastici, Pravda gazduieste, in editia electronica de duminica, un articol despre "binele" pe care l-a facut Poloniei prin reintregirea acesteia cu teritoriile ocupate de nemti in 1939. Despre orasul Liov, Polonia de Est si Belarus, evident se spune ca au fost "eliberate" si, la cererea acestora au fost integrate, cu lacrimi de bucurie, in Marea Uniune Sovietica. Hai ca incep sa plang si eu de bucurie!....

Concluzia amara!

Nu-mi dau seama daca Mihai Ghimpu poate fi considerat, deja, un simbol. Dar, din nefericire, imi dau seama ca nu va fi si sustinut, in mod real, de la Bucuresti, cu o clasa politica mai aplecata spre numararea propriilor lor interese decat catre sustinerea constiintei nationale! Caci, "un popor care nu are constiinta identitatii poate sa slujeasca numai ca sluga cuiva, fara demnitate ..." zice, trist, Alexandru Mosanu si tot el da glas unei idei batranesti: "Am fost ocupati de Rusia Tarista si de regimul totalitar comunist, am fost rupti din trupul tarii si transformati in colonie. De ce trebuie sa ne sarbatorim propriul destin trist si amar?"

Chiar, de ce? De ce trebuie eu, ca roman-moldovean si ca moldovean-roman sa merg sa bat pasul de gasca prin Piata Rosie? Ca sa-i fie pe plac stapanului? La micul dejun, intre caviar si vodca? Nu, merci!

Ovidiu Mihalache,
colaborator Ziare.com

Un comentariu:

Blog din Moldova Display Pagerank toateBlogurile.ro