joi, 1 aprilie 2010

Boc: Acordul privind micul trafic de frontiera, un test pentru Romania si R. Moldova

Premierul Emil Boc a declarat miercuri ca implementarea Acordului privind micul trafic de frontiera, incheiat intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Moldova, va fi un test pentru ambele state, acestea trebuind sa demonstreze "capacitatea aplicarii riguroase a documentului".

Inainte de a pleca la Chisinau, unde va inmana primele permise de mic trafic de frontiera, primul-ministru roman a subliniat ca acordul semnat la data de 13 noiembrie intre Guvernele Romaniei si Republicii Moldova da posibilitatea celor doua tari sa beneficieze de o facilitate europeana.

"Implementarea acestui acord va fi un test pentru ambele state. Ambele parti vor trebui sa demonstreze capacitatea aplicarii riguroase a prevederilor documentului pentru a accentua beneficiile sale de care se vor bucura peste un milion de cetateni ai Republicii Moldova. Voi accentua acest aspect in discutiile cu presedintele interimar Mihai Ghimpu si cu primul-ministru Vlad Filat", a declarat Boc, miercuri, la Aeroportul Henri Coanda.

Premierul a precizat ca un alt motiv pentru care efectueaza o vizita la Chisinau este acela de a reafirma angajamentul Romaniei pentru sustinerea perspectivei europene a Republicii Moldova.

Premierul Emil Boc merge miercuri la Chisinau, insotit de seful diplomatiei, Teodor Baconschi, si de ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, pentru a inmana primele permise de mic trafic la frontiera.

Acordul privind micul trafic de frontiera incheiat intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Moldova, care a fost semnat la Bucuresti la data de 13 noiembrie 2009, a intrat in vigoare la 26 februarie.

Persoanele care detin permisul de mic trafic de frontiera si pasaportul pot sa calatoreasca fara viza in partea din teritoriul Romaniei care nu depaseste 30 de km de la frontiera cu Republica Moldova.

Posesorul permisului de mic trafic poate sa ramana in Romania, in zona de frontiera, pentru o perioada neintrerupta de maximum trei luni de la data trecerii frontierei. Respectiva persoana poate sa treaca frotiera in mod frecvent, in scopul declarat in cererea depusa pentru obtinerea permisului.

De prevederile Acordului privind micul trafic beneficiaza aproximativ un milion de cetateni moldoveni, care domiciliaza in 361 de localitati de la frontiera. Pentru a solicita un astfel de permis, o persoana trebuie sa faca dovada ca locuieste legal, de cel putin un an, in zona de frontiera.

In unele cazuri, localitatile aflate la frontiera nu se incadreaza in cei 30 de km. In acest caz, zona de aplicare a Acordului se extinde la 50 de km. Permisele de mic trafic se emit gratuit, pana la aderarea Romaniei la Spatiul Schengen, si se elibereaza in 60 de zile de la depunerea cererii. Valabilitatea primului permis de mic trafic este de doi ani, iar cel de-al doilea poate avea o valabilitate de cinci ani, daca nu s-au incalcat prevederile Acordului.

Un comentariu:

  1. ataa timp cat micul trafic de frontiera nu presupune, raketzi, proxenetism,tigari netaxate, etc, totul o sa fie ok...

    te astept la mine pe blog unde Curuletz Furaciunescu Nastase vrea ziua "Nu Basescu" de 2 aprilie, noi vrem "NU CURULETZ" pentru tot restul vietii lui...

    RăspundețiȘtergere

Blog din Moldova Display Pagerank toateBlogurile.ro