marți, 23 martie 2010

Fantoma sovietica la Chisinau

Mai e putin si se implineste un an de la violentele evenimente din 7 aprilie de la Chisinau. Si totusi mai e mult pana cand am putea spune ca Republica Moldova s-a angajat ferm pe drumul unei democratii corecte. Caci, la Chisinau ea sta atarnata de un fir de par pe langa o groaza de sovieto-comunisti care manuiesc sabiile razbunarii.

Fantoma sovietica la Chisinau

Nimic nu le este mai drag comunistilor lui Voronin decat rememorarea dulceag-gretoasa a epocii sovietice. Accelereaza permanent pe simbolistica national-sovietica, aducand mereu aminte de epocile de glorie ale soldatului rus eliberator si vesnic iubitor de pace.

Recent, Mihai Ghimpu, presedintele interimar, a ales sa emita o medalie comuna pentru toti participantii la al Doilea Razboi Mondial. Gest pe cat se poate de normal, ca oricum se implinesc 65 de ani de atunci si pe cat se poate de crestinesc. In definitiv toti suntem oameni si avem o singura moarte.

Ce spune insa domnul Voronin: NIET! Fascistii trebuie sa mai moara inca o data! Ca au ridicat pumnul impotriva Marii Patrii! Care Patrie o fi aia, doar domnul Voronin o stie! Ba, mai cheama si revolta populara a veteranilor care si-au servit tara cu cinste spre diferenta de "ailalti" care au luptat alaturi de nazisti si maresalul fascist Ion Antonescu.

Veterani de razboi care nici nu stiu prea bine cum se numeste tara in care traiesc, dar cunosc la perfectie istoria URSS. Veterani de razboi veniti cu trenul din intinsa Siberie doar cu hainele de pe ei si pe care statul sovietic i-a inzestrat cu averi, case, pensii speciale si masini de serviciu: colonisti rusi in Republica Moldova, stat pe care-l urasc visceral si pe care l-ar sterge dintr-o privire daca ar putea.

In Republica Moldova a fi rus e un factor de mandrie, iar a fi roman este o crima, "ab initio"!

Politica la Chisinau

Pe Marian Lupu il napadesc frustrarile. Ca de juma' de an tot asteapta si el sa ajunga presedinte de tara si tot nu reuseste. Iar perspectiva unui referendum national pentru schimbarea Constitutiei ii da fiori. Caci acesta ar putea stabili alegerea presedintelui prin vot direct, de catre electorat, nu de catre parlamentari, ca pana acum.

Varianta de neacceptat pentru Marian Lupu, un maestru al jocurilor politice parlamentare, nu al discursului public popular. De aceea il tot vedem torpiland tot ceea ce tine de romanism, Romania, limba romana si istorie.

Mai alaltaieri se rastea ragusit la statul roman pentru distrugerea securitatii in estul Europei, pe motiv de "scut antiracheta".

"Statele Unite, Romania si celelalte tari membre NATO considera desfasurarea scutului antiracheta in Europa de Est o garantie a stabilitatii politice din regiune. Cu toate acestea, avand in vedere reactia negativa a Moscovei, este indispensabila initierea unui dialog constructiv pentru a gasi o iesire din aceasta situatie", declara in cunostinta de cauza, crede el.

Si bineinteles ne ofera si motivul: se supara Rusia. Dar, nici un moment, nici o clipita, nu s-a gandit sa se rasteasca la Rusia si s-o intrebe (chiar si in limba rusa): "da' de ce te superi? Da' de ce ai 'matale' reactii negative la deciziile suverane ale altor state independente?".

Domnul Marian Lupu este inca legat ombilical de Marele Tatuc de la Rasarit, pe care nu vrea sa-l supere! In schimb, are tupeul sa ceara Romaniei, curios, in limba romana, ca Moldova sa fie consultata pentru proiectele de securitate ale unui stat, independent, totusi. Si uite asa, transforma domnul Marian Lupu, aceasta inventie a lui Stalin, pe numele ei Republica Moldova, intr-un buric strategic al Europei. Un buric strategic de care rade inclusiv Stalin, pe acolo pe unde o fi!

Am convingerea ferma ca domnul Marian Lupu regreta ca s-a desprins de PCRM. Cu comunistii alaturi ar fi fost deja pe scaunul Republicii. Si sa vezi ce lectii de geo-strategie european-panslavist-moldovenista ne-ar fi aratat el noua!

Iurie Rosca se comporta de parca nici usturoi n-a mancat, nici gura nu-i miroase. Gestionar al fatidicei re-alegeri a lui Voronin din 2005, Rosca trage din ce in ce mai tare cu Partidul Comunist, intr-o incercare disperata de a se mai aburca inca o data la putere. Indiferent de costuri.

Pentru asta, vitupereaza golaneste prin agentia Flux impotriva democratilor aflati la putere. Pacat pentru cei care se numesc mostenitori ai crestin-democratilor care, acum 20 de ani, ii scuipau in ochi pe sovietici si-si doreau revenirea la valorile europene si constiinta romaneasca.

Primarul Chisinaului, in loc sa se ocupe de problemele administrative ale capitalei moldovene tine sa joace, in mod copilaresc-naiv, un rol de coloratura in opera amar-dramatica a unui presedinte roman caruia ii pasa, in mod real, de Moldova, atat de mult pe cat ii pasa lui Vladimir Putin de pretul gazelor pentru Romania.

Domnul Chirtoaca inca nu a iesit din adolescenta lui politica si crede ca daca este invitat, in chip de statuie de ceara, la toate chermezele si taierile de mot electorale din Romania, populatia Chisinaului il va mai vota inca o data. S-ar putea ca tocmai aceasta naivitate de tip moldovenesc sa-i aduca mari surprize in viitor.

Vladimir Voronin, confruntat cu spectrul caderii in uitare, face ce stie cel mai bine un batran stalinist: ragaie, zgarie, se rasteste la toata lumea si ameninta cu scenarii apocaliptice. Caci, pentru el, insasi existenta Transnistriei, de exemplu, este un vesnic prilej de bucurie: cum mai poate el altfel lupta impotriva Romaniei daca n-ar exista separatistii cu care sa ne tot ameninte. Iar existenta Romaniei este un pai in ochi. Romanie pe care viseaza sa o mai vada, inca o data, impartita intre unguri si rusi.

Intre doua injuraturi porcoase la adresa romanilor, Voronin alearga fuguta-fuguta la Moscova sa pupe inca o data mainile patriarhilor: unul religios (Kiril al "intregii Rusii") si politic (Putin "al intregului imperiu") in speranta ca o sa mai fie inca o data caftanit drept conducator al maretei republici sovietice.

Azilul mentalitatilor

De fapt, cele doua Romanii, una fost comunista si cealalta fost sovietica, se comporta similar: statul roman este un balci ipocrit al mentalitatilor politicianiste, iar statul moldovean este un azil de batrani al mentalitatilor post-sovietice.

Convietuiesc aici, in acest azil al mentalitatilor, laolalta, pensionari sovietici nostalgici dupa epoca in care ei imparteau dreptatea, politicieni oportunisti care gandesc in limba rusa si se exprima stalcit in limba romana si o clasa conducatoare care vrea si gaze si afaceri proprii si limba romana si sa nu supere pe nimeni.

Lunga perioada de spalare a creierelor a adus pe cetateanul moldovean de rand in trista situatie de a nu mai sti sa recunoasca cine-i sunt fratii, parintii si bunicii. I-a transformat din niste romani mandri in fiinte speriate care prefera sa-si boteze copiii Ivan, Piotr sau Viaceslav in loc de Ion, Petru sau Victor: spre a nu supara pe rusi. Moldoveni care vorbesc limba romana in soapta spre a nu deranja pe minoritarii care stiu sa urle si sa ameninte, din ce in ce mai bine, in limba lui Stalin.

Poporul dintre Prut si Nistru sta in fundul gol si se intreaba la cine sa se inchine. La Rusia care-i tot impunge cu pretul gazelor si amenintari sinistre cu forta militara? Sau la Romania care-i tot dezmiarda politicianist, dar care e preocupata mai mult de poduri de flori electorale decat de un sprijin direct?
Ovidiu Mihalache,
colaborator Ziare.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Blog din Moldova Display Pagerank toateBlogurile.ro