Acordul dintre Guvernul Republicii Moldova și cel al României, de mic trafic la frontiera de stat, intră astăzi în vigoare, după mai bine de trei luni de zile de la semnare.
Cetățenii moldoveni, care vor dori să obțină permise de circulație în zona de până la 50 de kilometri după frontieră, vor putea depune cererile începând cu 1 martie 2010. Potrivit autorităților, cererile vor fi primite la secţia consulară a Ambasadei României, situată pe strada Vlaicu Pârcălab, 39, din capitală. Permisele vor fi perfectate gratuit, până la aderarea României la Spaţiul Schengen, după care preţul acestora va fi stabilit cu acordul Comisiei Europene.
Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene precizează că termenul de examinare a cererilor va fi de 30 de zile, iar cel de eliberare – de maximum 60 de zile.
Totodată, autoritățile celor două state avertizează că traficul în raza celor 50 de kilometri va fi monitorizat de către organele abilitate. Potrivit acestora, nerespectarea reglementărilor referitoare la micul trafic de frontieră se sancţionează şi poate determina inclusiv revocarea sau anularea permisului, iar dacă infracţiunea va fi săvârşită după aderarea României la spaţiul Schengen, interdicţia s-ar putea referi la întreaga zonă Shengen.
Prim-ministrul Vlad Filat, împreună cu premierul român, Emil Boc, au semnat, în decembrie 2009, un acord care permite cetăţenilor României şi celor din Republica Moldova, care își au domiciliul în localităţi situate în proximitatea frontierei dintre cele două ţări, la 30-50 kilometri distanţă de linia de frontieră, să circule în zona similară a statului vecin fără viză, cu un permis valabil pentru 2-5 ani. De acest acord vor putea beneficia aproximativ 1,25 milioane de cetăţeni ai Republicii Moldova, cu domiciliul în 361 localităţi de frontieră.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu