Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a declarat ieri seară, într-o emisiune de televizune, că nu vor fi organizate alegeri anticipate deoarece va fi modificată Constituţia.
"Nu vom avea alegeri anticipate. Comisia pentru reformă constituţională a decis că vom adopta o Constituţie revizuită, în care vor fi modificate mai multe articole, inclusiv articolul 78 care prevede alegerea şefului statului", a precizat Ghimpu.
Potrivit acestuia, Constituţia în formă revizuită va putea fi adoptată de Parlament prin majoritate absolută (50 plus unu deputaţi), apoi supusă unui referendum naţional, care ar putea să aibă loc până la 16 iunie, zi în care preşedintele ar putea lua o hotărâre privind divolzarea Parlamentului.
Prin revizuirea Constituţiei, preşedintele Republicii Moldova ar putea fi ales de 50 plus unu dintre deputaţi sau de către întreaga populaţie. "În funcţie de forma de guvernământ a republicii. Dar consider că acum şeful statului trebuie să fie ales de către deputaţi, iar apoi mai vedem", a afirmat Ghimpu.
Peşedintele interimar a precizat că, în noua Constituţie, nu vor fi atinse “articolele importante”, cum ar fi neutralitatea ţării. "Urmează să decidem ce fel de republică dorim să avem: republică parlamentară sau republică prezidenţială”.
Constituţia va viza, de asemenea, stabilirea limbii oficiale a Republicii Moldova, care, potrivit lui Ghimpu, ar trebui să fie limba română. "Trebuie să punem punct referitor la limba vorbită. Nu pot promova o politică veche, stalinistă şi minciunoasă. Am venit în lupta politică nu pentru funcţii, dar pentru adevărul istoric. Noi vorbim limba română. Cred că vom găsi înţelegere în cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană”, a afirmat el.
România ar trebui să nominalizeze un ambasador până la vizita lui Băsescu
Mihai Ghimpu a mai afirmat că România ar trebui să-şi nominalizeze până la vizita lui Traian Băsescu un nou ambasador în Republica Moldova.
"Dacă nominalizarea ambasadorilor poate dura ceva timp, sunt pentru a amâna întâlnirea mea cu preşedintele Băsescu. E important ca până la întâlnirea preşedinţilor R. Moldova şi României să fie nominalizaţi ambasadorii (României la Chişinău şi R. Moldova – la Bucureşti – n. red.)", a adăugat Ghimpu.
Ambasadorul României la Chişinău, Filip Teodorescu, a fost expulzat din R. Moldova imediat după protestele din 7 aprilie, iar fostul preşedinte Vladimir Voronin a acuzat România de implicare în organizarea protestelor.
Ministerul de Externe de la Chişinău a anunţat săptămâna trecută că Traian Băsescu urmează să viziteze Republica Moldova în luna februarie şi nu în ianuarie, aşa cum s-a vehiculat anterior. Diplomaţia R. Moldova a precizat că mai întâi va efectuat o vizită la Chişinău ministrul de externe Teodor Baconschi, care va pregăti vizita şefului statului român.
Sursa: Adevarul.ro
daca tot modificati constitutia, cereti si referundum pe tema unirii...
RăspundețiȘtergereGhimpu: “Nu pot promova o politică veche, stalinistă şi mincinoasă… Noi vorbim limba română.”
RăspundețiȘtergeremarţi, 12 ianuarie 2010
La propunerea Preşedintelui interimar al Republicii Moldova, care a prezidat şedinţa, Comisiei Comisiei pentru reforma constituţională membrii acesteia au votat în favoarea adoptării unei Constituţii noi, modificate şi au împuternicit grupul de lucru să elaboreze modificările respective, precum şi proiectul de lege privind procedura adoptării noii Constituţii, transmite Romanian Global News.
În cadrul şedinţei din 11 ianuarie, membrii Comisiei pentru reforma constituţională de la Chisinau, au audiat un raport al grupului de lucru pentru cercetări şi analize constituţionale.
Potrivit preşedintelui acestui grup Victor Popa, în urma analizei conţinutului Constituţiei Republicii Moldova, grupul consideră că este necesar să fie modificate 69 de articole, ceea ce constituie aproape jumătate din articolele ce se conţin în legea Supremă a celui de-al doilea stat romanesc, şi de a propune Parlamentului spre examinare mai multe modificari ale Constituţiei.
Comisia pentru reforma constituţională a fost constituită prin decret prezidenţial la 1 decembrie 2009, pornind de la necesitatea depăşirii crizei constituţionale, consolidării statalităţii Republicii Moldova, sporirii eficienţei guvernării societăţii şi funcţionării instituţiilor publice, asigurării manifestării voinţei generale a poporului de către Legea Supremă a statului.
"Nu vom avea alegeri parlamentare anticipate în Republica Moldova. Soluţia este adoptarea unei noi Constituţii. Decizia a fost luată azi, 11 ianuarie, la şedinţa comisiei pentru reforma Constituţională." ,a declarat Presedintele Mihai Ghimpu, în cadrul emisiunii "În PROfunzime" de la ProTv Chisinau.
Întrebat dacă în noua Constituţie va fi modificat şi articolul referitor la limba vorbită, Mihai Ghimpu a declarat: "Trebuie să punem punct referitor la limba vorbită. Nu pot promova o politică veche, stalinistă şi mincinoasă. Am venit în lupta politică nu pentru funcţii, dar pentru adevărul istoric. Noi vorbim limba română. Cred că vom găsi înţelegere în cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană."
marţi, 12 ianuarie 2010