Un profesor de la Universitatea de Stat din oraşul Rus Perm susţine că circa 55 % dintre moldovenii care s-au născut în perioada de după 1989 nu cunosc limba rusă. „Tinerii consideră inutil să studiezi o limbă care se asimilează greu”, menţionează profesorul Ecaterina Pogarelaia, scrie site-ul nr2.ru.
Pogarelaia declară că nivelul de studiere a limbii ruse nu a scăzut doar în Republica Moldova, dar şi în celelalte state din spaţiul postsovietic.
Doar în Belorusia, Armenia şi Kirghizia, limba rusă este limbă oficială de stat. În celelalte state CSI şi în statele Baltice, populaţia nu consideră necesară consolidarea statutului limbii ruse. „În Republica Moldova, în situaţia în care limba rusă este una de comunicare interetnică, 60 % votează în favoarea diminuării importanţei acesteia”, consideră profesorul universitar Pogarelaia.
Cercetări similare au fost efectuate şi în regiunea transnistreană. Aici s-a constatat că nu există un declin al importanţei limbii ruse. Din contra, aceasta este o limbă de comunicare şi se află la un loc de mare cinste.
Pogarelaia a mai menţionat faptul că în comparaţie cu perioada sovietică, a fost înregistrată o micşorare considerabilă a numărului de vorbitori de limbă rusă în lume. În prezent, 235 de milioane de persoane posedă această limbă, dintre care 217 locuiesc în foste state sovietice.
Dinamica lingvistică este în permanentă schimbare. Dacă în 1997 limba engleză şi cea rusă erau pe primul loc, acum în topul celor mai vorbite limbi de pe glob se află chineza, urmată de engleză şi pe locul trei e spaniola. Rusa ocupă doar locul şapte în lista popularităţii limbilor pe mapamond.
sursa: jurnal.md
Nu văd nici un motiv pt care să nu studiezi o limbă străină. Este adevărat că în Rep Moldova există o saturaţie legată de aceasta, dar limba rusă se află în primele 10 cele mai vorbite limbi din lume. Şi este o limbă interesantă. Unii au impresia că dacă vorbesc engleza (mai mult de la televizor) le este suficient.
RăspundețiȘtergere