Victor Chirilă: „În cadrul AIE există viziuni care nu coincid decît tangenţial cu cele ale lui Traian Băsescu şi ale clasei politice de la Bucureşti”.
Valentina Ursu: Presa relateaza ca presedintele Romaniei, Traian Basescu a acceptat invitatia presedintelui interimar Mihai Ghimpu si va vizita Republica Moldova in a doua parte a lunii curente. Si seful diplomatiei de la Bucuresti ar putea sa viziteze Chisinaul. De unde trebuie sa reinceapa relatia moldo-romana?
Victor Chirila: Trebuie sa incepem de la lucruri practice. De la cooperarea economica, comerciala, la inceperea unui dialog institutionalizat intre Chisinau si Bucuresti la toate nivelele. In special sa reanimam acea comisie de cooperare economica si integrare europeana.
Valentina Ursu: Astazi, premierul de la Bucuresti, Emil Boc a cerut Senatului ca in sesiunea extraordinara a Parlamentului sa fie ratificat acordul privind micul trafic la frontiera, un document asteptat de foarte multi moldoveni, locuitori din zona adiacenta care se vor bucura de privilegiile acestui acord.
Victor Chirila: La inceputul primaverii cred ca vom avea si primii cetateni care vor beneficia de acest acord de trecere la frontiera in perimetrul de 30, maxim 50 de km. Cetatenii care locuiesc in aceasta regiune vor avea posibilitatea sa-si imbunatateasca veniturile din micul comert la frontiera. Plus la asta, sunt multi studenti care invata la Iasi. Parintii vor avea posibilitatea sa-i viziteze oricand vor vrea ei. Sunt o multime de lucruri de care vor beneficia cetatenii de rand dar si autoritatile locale, pentru ca acest acord de mic trafic la frontiera va impulsiona cooperarea transfrontaliera dintre autoritatile locale de pe ambele maluri ale Prutului. Proiecte comune in diferite domenii. Fie ca e vorba de ecologie, transport, comert sau turism la frontiera.
Valentina Ursu: Intre timp anumite surse confirma zvonul precum ca cei doi premieri, Vlad Filat si Emil Boc ar putea sa ridice primul segment de sarma ghimpata de la hotarul moldo-roman. Desi e ceva simbolic, „zidul” incepe sa se darame.
Victor Chirila: Inlaturarea acestui gard ghimpat va avea un efect psihologic. Ultima temelie a acelui gard de trista faima din perioada razboiului rece dispare. Va fi si un semnal pentru majoritatea cetatenilor ca Moldova in sfarsit isi alege calea mult-asteptata, si anume integrarea in spatiul european.
Valentina Ursu: Ce ar putea sa aduca nou aceasta preconizata vizita a presedintelui Romaniei, Traian Basescu, la Chisinau? Vor fi readuse in discutie cele 2 acorduri, cel ce stabileste delimitarea frontierei si acordul european moldo-roman?
Victor Chirila: Cu siguranta acest lucru va fi discutat. Sa puna bazele unui parteneriat strategic in domeniul integrarii europene intre Chisinau si Bucuresti. Acest lucru este posibil acum cand exista deschideri din ambele parti.
Valentina Ursu: De ce nu s-a reusit pe timpul guvernarii comuniste definitivarea acestor doua documente si semnarea lor?
Victor Chirila: Pentru ca viziunile erau diferite. Pentru Chisinau era important ca acest acord sa confirme identitatea moldoveneasca care ar fi diferita de cea romaneasca. Desigur acest lucru nu putea sa placa Bucurestiului. Sa fim realisti, un astfel de acord nu ar fi avut sanse sa fie ratificat in Parlamentul de la Bucuresti, chiar daca el ar fi fost negociat. Un astfel de acord, asa cum isi dorea Voronin, pur si simplu ar fi fost mort de la bun inceput.
Valentina Ursu: Acum coincid viziunile celor doua parti Bucuresti si Chisinau?
Victor Chirila: Sa recunoastem ca in AIE sunt viziuni diferite. Nu tocmai coincid cu ale domnului Basescu si ale clasei politice de la Bucuresti, dar exista mai multe tangente.
Valentina Ursu: Dar unde si de ce nu coincid?
Victor Chirila: Atunci cand vorbim despre identitate. Sa fim realisti, o parte din politicienii Aliantei considera ca a fi moldovean nu este egal cu a fi roman. Sigur, Bucurestiul trebuie sa tina cont de acest lucru, sa nu preseze punctele delicate. Sa ne dam seama ca, chiar si in relatia cu Bucurestiul, avem de a face cu un compromis.
Valentina Ursu: Si totusi, domnule Chirila, credeti ca va fi gasit compromisul?
Victor Chirila: Da, pentru ca toate partidele Aliantei, in raport cu Bucurestiul, sa avem o relatie stabila, coerenta, previzibila. O relatie care sa ne ajute sa ne apropiem de obiectivul nostru major, integrarea in Uniunea Europeana. Acolo ne vom regasi, spatiul cultural se va reintregi, spatiul economic se va reintregi, spatiul legislativ se va reintregi cu cel al Romaniei si al UE. In ce priveste spatiul politic, probabil ca lucrurile vor sta diferit pentru ca realitatile sunt diferite in Republica Moldova. Majoritatea populatiei considera ca din punct de vedere politic Moldova trebuie sa fie un stat independent. Aceasta este o realitate, si de aceasta realitate trebuie sa tina cont atat Chisinaul cat si Bucurestiul.
Valentina Ursu: Nu cred ca in dialogul moldo-roman va lipsi o alta problema mult discutata, cea cu privire la redobandirea cetateniei romane de catre moldovenii de dincoace de Prut.
Victor Chirila: Din moment ce cetateanul Republicii Moldova isi doreste sa aiba ca dubla cetatenie – cetatenia Romaniei, este dreptul sau, atata timp cat nu este interzis de lege. Cred ca si autoritatile noastre ar trebui sa informeze mai bine atat Bruxelles-ul, cat si alte capitale ale UE, ca nu exista o problema la mijloc. Problema exista in lipsa posibilitatii calatoririi liber in spatiul UE pentru cetatenii Moldovei. Pasaportul romanesc iti ofera aceasta posibilitate. Atata timp cat UE nu va fi intelegatoare si nu ne va deschide aceasta perspectiva, aceasta dorinta de a obtine pasaportul romanesc va ramane una puternica in Moldova si nu vad de ce Bruxelles si alte capitale europene ar trebui sa fie deranjate de acest lucru.
Valentina Ursu: Faptul ca Traian Basescu in actuala cursa prezidentiala a fost sustinut de o buna parte dintre cetatenii Republicii Moldova cu dubla cetatenie, ar insemna ca seful statului roman are o datorie fata de acesti votanti?
Victor Chirila: Totusi aceasta datorie nu trebuie sa vina anume de la votul obtinut de la moldoveni, dar insasi, pornind de la realitatile culturale, istorice, etnice, de la tot ce ne leaga pe noi, ca moldoveni, de Romania.
sursa: jurnal.md
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu