Premierul Republicii Moldova Vlad Filat a cerut ca pana sambata sa fie gata pachetul de documente necesar pentru demolarea gardului din sarma ghimpata de la granita dintre tara sa si Romania, de pe malul Prutului.
Declaratia lui Vad Filat, facuta in cadul sedintei de guvern de miercuri, vine astfel sa sprijine demersurile pentru renuntarea la gardul de sarma ghimpata de la frontiera romano-moldoveana, initiate recent de un grup de parlamentari din Republica Moldova, arata Jurnal de Chisinau.
Pana la instaurarea noului guvern de la Chisinau, initiative de genul acesta au fost sortite esecului, fiind soldate uneori chiar si cu amenintari.
In urma cu doi ani, membrii consiliului raional Ungheni, pe teritoriul caruia se afla gardul, au elaborat un proiect de modernizare a sistemului de supraveghere la granita care a fost aprobat de autoritatile din Romania, fiind insa refuzat de fosta guvernare comunista si serviciul de graniceri.
Proiectul de hotarare trebuie sa treaca intai de Biroul permanent, urmand apoi sa fie dezbatut in plenul Parlamentului de la Chisinau.
Acesta stipuleaza ca Parlamentul Republicii Moldova hotaraste scoaterea gardului de sarma ghimpata amplasat de-a lungul frontierei de stat din partea de vest a Republicii Moldova, de-a lungul Prutului.
Hotararea urmeaza sa fie executata pana la 1 martie 2010, perioada inceperii lucrarilor agricole, de catre Serviciul Graniceri al Republicii Moldova, in colaborare cu administratiile publice locale, potrivit Jurnal de Chisinau.
Daca SUA trateaza cu toata seriozitatea sprijinirea stabilitatii politice in Moldova, atunci ele trebuie sa ia in considerare abrogarea amendamentului Jackson-Vanik, legiferat in 1972, pentru a determina Uniunea Sovietica sa respecte drepturile omului, in special dreptul la libera emigrare a cetatenilor sai.In mod traditional, Congresul abroga amendamentul odata ce un stat devine membru al Organizatiei Mondiale a Comertului, deoarece a-l pastra neaga SUA anumite avantaje comerciale. Or, desi Moldova a devenit membra a OMC in 2001, Congresul nu a abrogat amendamentul, membrii sai fiind prea putini interesati sa o faca dat fiind economia de mici dimensiuni a tarii si impactul minim al faptului ca nu au fost normalizate relatiile comerciale.Insa abrogarea acum a amendamentului ar putea avea o importanta cruciala pentru Moldova. Ea ar demonstra solidaritatea administratiei americane cu guvernul Filat in incercarea acestuia de a implementa reforme si de a indrepta Moldova spre Europa.
RăspundețiȘtergereIn sfarsit adevarul despre interventia straina {KGB SI CIA}in timpul Revolutiei anticomuniste din Romania .
RăspundețiȘtergerehttp://www.evz.ro/articole/detalii-articol/880032/Stanculescu-aduce-KGB-ul-in-Revolutia-romana/